Dragostea dureaza trei ani – Frederic Beigbeder

dragostea-dureaza-trei-170976

Titlul amenintator te face sa cumperi cartea fara sa stai pe ganduri. Probabil pentru ca este scrisa de un as in ale advertising-ului a beneficiat de un titlu care sa “prinda”. Orice dezamagit in dragoste va dori sa afle confirmarea ca “da” dragostea de fapt nu dureaza toata viata. Orice fan al iubirii vesnice o va cumpara pentru a o combate. Toata lumea care o citeste are parte insa de o surpriza. Actiunea debuteaza cu Marc Marronnier care bate strazile Parisului in incercarea de a-si sarbatori proaspatul divort.
Tonul cinic aproape reuseste sa induca cititorul in eroare si sa il faca sa creada ca intr-adevar avem de-a face cu un om cinic, blazat, care nu mai crede in dragoste. Un om care gaseste fericirea doar in placeri superficiale, pline de sclipici si de sex, droguri si alcool.

Daca alegem insa sa privim lucrurile din alta perspectiva, reusim sa intalegem ca scriitorul ne prezinta brutal drama omului de succes al secolului prezent. Singuratatea. Neputinta de a te indragosti si a ramane asa. Incapacitatea de a duce sentimentul de indragostire la un alt nivel, mai profund. Neputinta de a ne debarasa de tiparele pe care am fost obligati sa le asimilam si sa le respectam inca de la nastere. Intreaga carte este o pledoarie pentru ruperea de rutina, pentru acceptarea faptului ca lucrurile pot fi si altfel decat cliseice.

Actiunea continua intr-un ritm alert si pune pe tapet absolut toate problemele societatii de astazi fara a se indeparta de la subiect. De ce suferim atat de tare, de ce singuratatea este o boala care macina incet orice om, de orice conditie si chiar si pe aceia pe care ni-i imaginam fericiti datorita statutului social.

O carte nonconformista si actuala despre dragoste in alte feluri. Un personaj caruia nu-i lipsesc mijloacele financiare si culturale insa ii lipseste la Joie de vivre. Un final fericit care te ia in brate si te linisteste dupa ce personajul principal tocmai iti spulberase orice speranta de a mai iubi vreodata si de a fi fericit.